Plači brezo bijela – Sječa breza u Slatini, HD video


Nakon sakaćenja lipa u Parku 136. brigade za mandata prošlog gradonačelnika, uz već svakodnevne napade sjekača-Mlečana na Papuku, oštrim motorkama nisu izbjegle ni lijepe breze u Kolodvorskoj ulici koje su se pridružile prethodno urušenim pored Kina i pored Osnovne škole Josipa Kozarca. Naravno na listi za odstrel su i nepodobne lipe i poneka nevina višnja. Za proteklih 15 mjeseci bio sam 60 puta u Lipiku, zbog bolesti supruge, i svaki put sam obišao i dio tog grada. Veliki park oko bolnice prepun je velikog drveća, u Općini Suhopolje rekli bi da idete kroz takav park na svoju odgovornost, a drveće se čuva, doživi i duboku starost. Normalna stvar, rekli bi normalni ljudi.
U Slatini nema zelenih, osim na slučajnom kombiju neke privatne firme s Green peace natpisom. Prije rata direktor Komrada, Rade Gajić, a pokojni Vlado Bauer znao je reći da se firma zove po njemu, Komandant Rade, dao je isjeći sve topole u Gradu, kao nepoželjne. U nama susjednoj ulici, Vatroslava Lisinskog, jedan od stanovnika sakupljao je potpise da se uruše velika drveća, mislim javora, jer je njemu na auto padao cvjet ili nešto sa stabla na njegov automobil. Naravno, vjerne sluge su zapovjed izvršile. I tako, tradicija se nastavlja, nakon rušenja velikog dimnjaka sa stare Ciglane, urušen je vodotoranj za lokomotive a kad su breze stasale došlo je vrijeme i za njih. Naprijed Slatino !
Na kraju, danas je 25. obljetnica Marinianis radija, 10.11.1992. proradio je prvi privatni županijski radio, nasilno ugašen 31.12.2003. godine.
Do novog Vremeplova !

Pogledajte još videa iz ove rubrike...