SKD Prosvjeta Slatina – Slavonija, na Svetosavskoj akademiji 2017


U prepunoj slatinskoj dvorani POU održana je treća Svetosavka akademija.
„ … Da je ovo događaj od iznimne kulturne i vjerske važnosti povrđuje i spisak naših uzvanika a to su, prije svega, mnogobrojni oci Srpske pravoslavne crkve predvođeni novim igumanom Manastira svetog Nikole Orahovica ocom Pavlom, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik Milorad Pupovac, saborski zastupnik Boris Milošević, predsjednik Zajedničkog vijeća općina Vukovar Dragan Crnogorac, tajnik skupštine Virovitičko-podravske županije Ivo Horvat, predsjednik Gradskog vijeća Slatine Robertino Repić, predsjednik Županijskog vijeća SNV Mladen Kulić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije Darko Karanović i ravnateljica Zavičajnog muzeja Slatina Dragica Šuvak. „ rekao je u najavi događaja Igor Pavković, dožupan VPŽ i jedan od organizatora Akademije.
O svetom Savi, srpskom prosvjetitelju i arhiepiskopu, govorio je Dragan Gaćeša, slatinski paroh. O povijesti Slavonske eparhije na zanimljiv način govorio je Igor Pavković, zamjenik župana VPŽ a svoju pjesmu svetom Savi recitirala je Vera Knežević, pučki pjesnik.
Uvijek dobro došla Etno skupina Đurđevak iz Bobote i ove je večeri unijela toplinu u srca publike u gradu s pravim zimskim ugođajem.
Ogranak SKD Prosvjeta iz Voćina s izvornim slavonskim pjesmama i plesovima izmamila je pljesak brojne publike.
Najljepši dio večeri bio je na kraju programa kada su nastupili, po prvi put u svom gradu, članovi SKD Prosvjeta Slatina. Zaslužili su na svaki način i pljesak u dvorani i javnu pohvalu u svim medijima.
Potom je uslijedio zajednički nastup svih sudionika programa u izvedbi Himne Svetom Savi.
Ranije, prije početka svečane akademije, u crkvi Svetih aspotola Petra i Pavla, vjernici su prisustvovali večernjoj molitvi a kasnije je priređeno zajedničko druženje u Vatrogasnom domu Slatina.

Pogledajte još videa iz ove rubrike...