Geotermalna istraživanja u Slatini

Geotermalna istraživanja na slatinskom području i aktivnosti na preseljenju pogona tvornice papira PAN Industrija papira iz Zagreba u Slatinu, bile su teme tiskovne konferencije održane 13. svibnja 2011. godine u slatinskoj gradskoj upravi. O početku istražnih aktivnosti na geotermalnim izvorima  govorio je Ivan Roštaš, gradonačelnik Slatine, a o planovima Grupacije PAN direktor i vlasnik Marinko Mikulić.

Početkom svibnja 2011. započela je islandskta tvrtka EFLA hf prve istražne faze geotermalnih istraživanja na slatinskom području  koje obuhvaćaju prikupljanje osnovnih podataka i geološko i geokemijsko istraživanje. U te prve aktivnosti uložila je tvrtka Geoslatina dvijesto tisuća eura.

Do prvih ispitivanja slatinska gradska uprava provela je u proteklih nekoliko godina niz aktivnosti kako bi se započelo s ovim značajnim projektom:

– Grad Slatina i tvrtka INA d.d. potpisali su u lipnju 2008. godine Pismo namjere o poslovnoj suradnji koja, pored ostaloga, predviđa  provedbu istražnih radova na  postojećim bušotinama na širem području Grada, s ciljem  izrade Elaborata o zalihama geotermalnih voda.

– Vlada RH  usvojila je u rujnu 2009. godine Zaključak  kojim se podupire program gospodarske  uporabe geotermalne energije na području Slatine.

– U studenome iste godine Grad Slatina potpisuje  Sporazum o suradnji s islandskim tvrtkama EFLA  i RED  u cilju utvrđivanja  geotermalnog potencijala šireg slatinskog područja.

-Tvrtka PAN-Trgovina, uz sudjelovanje Grada Slatine,  osniva  Projektnu tvrtku Geoslatina  za proizvodnju električne i toplinske energije te proizvodnju i trgovinu  geotermalnih voda.

–  S islandstkom tvrtkom EFLA Geoslatina je u rujnu 2010. potpisala ugovor o provođenju kompleksnih istraživanja i mjerenja s ciljem dobivanja realnog uvida u stanje i kapacitete geotermalnih resursa  na širem području Grada Slatine, optimalno utvrđivanje položaja  i kapaciteta  te procjene  izdašnosti, kao i prijedlog plana bušenja i izradu prve radne bušotine.

Pogledajte još videa iz ove rubrike...