Komemoracija Milku Kelemenu – travanj 2018.


8. ožujka 2018. u Stuttgartu je u 94. godini preminuo, te u krugu najuže obitelji ispraćen veliki glazbeni umjetnik i pedagog Milko Kelemen. Na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u travnju je održan komemorativni skup na kojem je još jedanput odana počast jednom od naših najvećih skladatelja.
Neizbrisiv je pečat koji je udario hrvatskoj suvremenoj glazbi 20. stoljeća upisujući Zagreb u svjetski glazbeni atlas, a o pedagoškom radu da i ne govorimo. Mnogi ga zaista imaju po čemu pamtiti.

Ja ću ga osobno pamtiti kao velikog skladatelja, kao čovjeka koji je izmislio – da tako kažemo – zagrebački Muzički biennale, jedan od najvažnijih festivala suvremene glazbe, i pamtit ću ga kao starijeg prijatelja i kolegu, rekao je profesor i skladatelj Ivo Josipović.

Bio je vizionar koji je uz to imao i onaj čudesni dar komunikacije kojim je za svoje vizije uspijevao pridobiti ljude. Bez toga su vizionari prezreni i bezuspješni, međutim on je imao ta dva dara i jako mu puno dugujemo, istaknuo je glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban.

Posebno smo ponosni na to da je profesor Kelemen bio jedan od naših profesora, da je ostavio traga mlađim generacijama skladatelja i ja kao dekan i mi kao institucija izuzetno smo ponosni na to što je prvi počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu, napomenuo je dekan zagrebačke Muzičke akademije Dalibor Cikojević.

Djelovao je stvarno diljem svijeta i mislim da mu hrvatska kultura može biti iznimno zahvalna na svemu što je napravio, a i ne smijemo zaboraviti ni njegov doprinos gradu Slatini – donaciju koju je tamo ostavio, smatra ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Kelemenova ostavština vrijedna je divljenja i čuvanja. Otvorio je naraštajima nove glazbene svjetove, a tantijeme koje je sa suprugom ostavio Hrvatskom društvu skladatelja omogućit će poticanje i razvoj budućih glazbenih talenata.

Pogledajte još videa iz ove rubrike...