Cantus Ansambl – XXIV. DMK, 6.10.2018. video


Ovogodišnji, 24. međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena najavila su dva pretprograma, što je dugogodišnja praksa organizatora festivala. Konfucijev institut iz Zagreba predstavio je različite kineske vještine, od kaligrafije do borilačkih vještina, a senzacionalni koncert održale su istaknuta, svjetski poznata japanska violinistica Kimiko Nakazawa i talentirana hrvatska pijanistica Petra Gilming. U sklopu festivala u galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja postavljena je izložba fotografija portreta i pejzaža „Mala retrospektiva“ poznatog fotografa Tihomira Pintera, a festival posvećen svjetski priznatom skladatelju, glazbenom pedagogu i počasnom građaninu Slatine, prvi nakon njegova preminuća, svečano je otvoren u subotu, 6. listopada, u župnoj crkvi sv. Josipa.
Pozdravljajući svoje sugrađane, uzvanike i goste, direktorica festivala Jadranka Srdoč ukratko je iznijela biografske podatke velikoga glazbenika, naglasivši da je „u povijesti hrvatske glazbe upisan velikim slovima i kao utemeljitelj Muzičkog biennala u Zagrebu”.
– Nakon više desetljeća izbivanja iz Slatine, Kelemen je rodnu Slatinu posjetio 1994. godine i tada je rođena ideja o ovom festivalu. U protekle 23 godine na ovoj najznačajnijoj glazbenoj priredbi izvedeno je više od 50 Kelemenovih djela i mnogobrojna djela svjetske klasike. Sve to vrijeme Kelemen je inzistirao na kvaliteti izvedbe i na vrhunskim glazbenicima. Gostovali su u Slatini umjetnici sa svih kontinenata i iz dvadesetak europskih zemalja. Uz koncerte, posjetitelji su imali priliku vidjeti plesne i kazališne predstave, izložbe i projekcije filmova. Priredili smo više okruglih stolova i tribina na kojima su sudjelovali renomirani hrvatski muzikolozi i glazbeni kritičari. Gradu je poklonio svoju pokretnu imovinu koja je izložena u posebnoj zbirci Mele i Milka Kelemena u gradskom Zavičajnom muzeju.
Jadranka je Srdoč istaknula da je u kulturnom životu Slatine Kelemen najveće ime. – Vrijeme je da u slijedećim godinama realiziramo sve zamisli koje smo zajedno kovali kako bi od ovog festivala napravili glazbenu manifestaciju svjetskoga ugleda.
O glazbeniku Kelemenu nadahnuto je govorila zamjenica gradonačelnika Slatine Sanja Mrzljak Jovanić. Ona je naglasila da su ostavština i duh najcjenjenijega hrvatskog suvremenog skladatelja, dirigenta, pedagoga, sveučilišnog profesora i svjetskog putnika vrijedni divljenja i čuvanja, jer njegova djela imaju globalno značenje, o čemu svjedoče brojni poznati svjetski glazbenici koji dolaze i nastupaju na festivalu njemu posvećenom.
– Ovaj festival otvara naraštajima nove glazbene, ali i ostale svjetove vezane za kulturu uopće, a tantijeme koje je sa suprugom ostavio Hrvatskom društvu skladatelja omogućit će poticanje i razvoj budućih glazbenih talenata. Slatinska glazbena škola nosi njegovo ime, a on sam je bio neizmjerno ponosan i sretan zbog toga jer u njoj stasaju, rastu i razvijaju se novi Kelemeni, koji će svima nama s ponosom i dalje predstavljati njegova djela te nas prenositi putem glazbe u neke nove i drukčije svjetove… On živi u svakom potezu gudala, u svakoj tipki klavira, svakom zamahu ruke koji proizvodi ton, a nama samo preostaje da se prepustimo zvukovima glazbe i drugim oblicima umjetnosti koja nas jedino može uhvatiti za ruku i pokazati nam te drukčije svjetove u koje će nas njegova glazba odvesti, rekla je Mrzljak Jovanić.
Otvarajući glazbenu manifestaciju, zamjenik župana Darko Žužak naglasio je da su Dani Milka Kelemena „najznačajniji kulturni događaj, kako u gradu Slatini, tako i u Virovitičko-podravskoj županiji“, podsjetivši da je među brojnim Kelemenovim nagradama i najviše priznanje Virovitičko-podravske županije Zlatni grb, koji mu je dodijeljen 2014. godine za životno djelo.
Na svečanosti otvorenja koncert je održao Cantus Ansambl, koji je pod ravnanjem Berislava Šipuša izveo Kelemenove skladbe Nonet i Konstelacije, Glazbu za Cantus Ansambl Anđelka Klobučara i Tan Hetti, prvu skladbu koju je Berislav Šipuš napisao za Cantus Ansambl. … P.Žarković u Glasu Slavonije

Pogledajte još videa iz ove rubrike...