Komemoracija Stjepanu Mlakaru, 11.8.2018. HD video


Na današnji dan, 11. kolovoza 1991. godine, policijsku ophodnju Policijske postaje Orahovica, u zasjedi na ulasku u selo Pušine, napali su odmetnuti Srbi iz okolnih sela pogodivši s više desetaka metaka trojicu policajaca, Josipa Jurkovića, Franju Sterlea i Stjepana Mlakara. Stjepan Mlakar pogođen s 23 metka preminuo je odmah a Sterle i Jurković preživjeli su, između ostalog i zbog pravovremene pomoći medicinske sestre Zdenke Jurenac, koja se vraćala iz patronažnog obilaska bolesnika u Pušini. Povijesne činjenice o ovom zločinačkom činu pročitao je Vladimir Grgurić, novinar iz Orahovice. Vijence i svijeće položili su rodbina Stjepana Mlakara, ratni suborci, izaslanstva Virovitičko-podravske županije, Grada Orahovice, Općine Čačinci, Općine Mikleuš, Uprave policije VPŽ, policijskih postaja Orahovica i Slatina, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata kao i prijatelji i mještani iz Četekovca, Čojluga i Balinaca. Molitvu za poginulog Stjepana Mlakara predvodio je vlč. Nedjeljko Androš, župnik Župe Presvetog Trojstva Čačinci.
Zahvalu svim sudionicima komemoracije na čuvanju uspomene na prvog poginulog hrvatskog branitelja u Virovitičko-podravskoj županiji uputili su Alen Jurenac, zamjenik načelnika Općine Čačinci i Darko Žužak, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije, izrazivši svake godine ponavljano nezadovoljstvo što za ovaj zločin i zločine 4. rujna i 13. prosinca nitko nije odgovarao.
Drugi dio komemoracije bio je na mjesnom groblju u Četekovcu gdje je Stjepan Mlakar sahranjen 12. kolovoza 1991. godine. Nakon polaganja vijenaca i svijeća govorio je Milan Dundović, načelnik Općine Mikleuš a molitvu je predvodio vlč. Mario Matijević, župnik Župe UBDM Nova Bukovica.

Pogledajte još videa iz ove rubrike...