Milko Kelemen: Avangarda bi bila ljudima nerazumljiva


Milko Kelemen, snimljen u jesen 2014. godine u Zagrebu u prigodi jubilarnih XX. dana Milka Kelemena i u do sada neobjavljenom, jednom od zadnjih zabilježenih video zapisa izvan samog Festivala.

“Za mene je Festival Dani Milka Kelemena u Slatini jako važan, zato što je to doduše jedno malo mjesto, ali jedno mjesto u kojemu je moja muzika uvijek bila svirana – bila je svirana s mojom bakom, koja je bila u Iloku – ona je bila u Iloku i iz Iloka dolazila u Slatinu – i tamo smo izvodili moju muziku. Zato što sam rođen u Slatini, ja sam na neki način povezan sa Slatinom. I mene jako veseli svaka izvedba koja je u Slatini, osobito zbog toga što se publika jako počela interesirati za avangardnu muziku, za moju muziku. Tako da je to jedna stvar koja mislim da ima budućnost. Slatina kao jedan grad ima mogućnost da izvodi moju vrst muzike koja je avangardna, ali opet nije toliko avangardna. Jer avangarda bi bila ljudima nerazumljiva.
Veseli me jako što ću opet doći u Slatinu. I osobito Jadranka koja je jako važna, koja tu igra veliku ulogu i bez nje znam da bi bilo sve jako teško, gotovo nemoguće, jer ona je zbilja jedan veliki organizator, jedna osoba koja ima veliku snagu u sebii koja ne popušta nego uvijek ide dalje i dalje i uvijek nastoji da izvedu što više mojih stvari.”

Pogledajte još videa iz ove rubrike...