Središnje biskupijsko ekumensko bogoslužje u Slatini, 19.1.2018. HD video


Ekumenski susret pravoslavnih i katoličkih vjernika u Slatini
U crkvi svetog Josipa u Slatini u petak 19. siječnja za velik broj katoličkih i pravoslavnih vjernika održano je Središnje biskupijsko ekumensko bogoslužje koje su zajedno služili biskup Antun Škvorčević i episkop Jovan Ćulibrk pod sloganom Desnica Tvoja, Gospodine, snagom se prodiči.
U svojoj homiliji episkop Jovan je rekao i ovo „…Naš istinski narod je koji praznuje Bogojavljanje, jer vidjeti, kako kaže sveti Antonije, veliki osnivač monaha, prvi isposnik i prvi pustinjak poslije Isusa Krista, koji je živio u trećem vijeku u Egiptu a izrekao je misao Kad vidiš lice brata svoga ti vidje lice Boga svoga, tako i ja vas, braćo moja i sestre, kada vas vidim, danas na dan Bogojavljenja, na dan kada se po prvi put u povijesti Svijeta otkriva da je naš Bog trojica, Otac, Sin i Duh Svet, tamo na Jordanu, kada čujemo Očev glas i kada vidimo golubicu koja slijeće na Kristovu glavu, mi na današnji se ovdje srećemo kao braća koja gledajući vaša lica vidimo Boga svoga, onoga Boga koji jeste jedna Crkva, i ova hrana, kojom se potvrđuje ovo čudo našeg trpljenja, našeg bratstva, jeste ova hrana koja nam je istinska otadžbina, istinska domovina, istinsko naše stanište, jedno jedino mjesto, a to je tijelo i krv i ovako ćemo do Boga, na svetoj liturgiji, na svetoj misi, to je naš dom, naše istinsko mjesto obitavanja, naš istinski grad, naš nebeski Jeruzalem. Taj grad jeste onaj u kome živimo, u kome smo danas, u kome jedni druge blagoslivljamo, jedni druge sretamo, u kome nema tijela i krvi, u kome nema kruha, nema Srbina ili Hrvata, Čileanca ili Australijanca, nego je sve Hristos, napaćeni Bog koga danas slavimo. Hvala vam, draga braćo i sestre, što sam vam se mogao obratiti. Hvala preuzvišenom biskupu i bratu na mogućnosti da govorim o Evanđelju da govorim Evanđelje, da praštam i da mi bude oprošteno.“
Na kraju Molitve za jedinstvo kršćana biskup Antun Škvorčević čestitao je episkopu Jovanu današnji blagdan kao i nadolazeći njegov imendan prigodnim riječima i poklonima.

Pogledajte još videa iz ove rubrike...