Propovijed biskupa Škvorčevića i Tijelovska procesija u Slatini, 23.6.2017.


Proslava svetkovine Presvetog Srca Isusova u Slatini

Na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, 23. lipnja, u pripravi za treći biskupijski euharistijski kongres, održana je dekanatska postaja Slatinskog dekanata.
Svečano euharistijsko slavlje, započeto na vanjskom oltaru, zbog lošeg vremena, nastavljeno je u unutrašnjosti crkve svetog Josipa, prigodnim programom i pjevanom krunicom Srcu Isusovom.
Svečano misno slavlje predvodio je msgr. Antun Škvorčević, požeški biskup, u koncelebraciji sa župnicima Slatinskog dekanata. Dobrodošlicu biskupu Škvorčeviću izrazili su mladi u narodnim nošnjama iz Voćina i Ćeralija kao i domaćin župnik Dragan Hrgić.
„… Draga braćo i sestre, želio bih se s vama u Slatini večeras radovati što je Bog sa svojom ljubavi s Križa pristupio i nama svima, ovdje u našoj hrvatskoj domovini. Trinaest stoljeća hrvatski narod pokušava odgonetavati tko je, po politici koja je postojala i koja ga je ponižavala. Devet stoljeća nismo imali svoje države. Tijekom cijelog tog vremena Isusova crkva svjedočila je hrvatskom čovjeku Ti nisi nevažan, ti nisi izgubljen,
Da li si siromašan možda? Nisi velike škole mogao završiti? Ali Ti si netko, ti si najveći po onome što Bog za tebe čini, ostvaruje svojom ljubavlju. I narod je shvaćao, tijekom naše hrvatske povijesti, tko je, u svom dostojanstvu kojeg mu je dao Bog, živio to dostojanstvo, i pobjeđivao s Bogom i u najtežim situacijama, opredjeljivao se živjeti po božjoj ljubavi …“ rekao je, između ostalog, u svojoj propovijedi požeški biskup Antun Škvorčević.
Nakon mise, a vrijeme se proljepšalo, uslijedila je svečana Tijelovska procesija više tisuća vjernika slatinskim ulicama do crkve bl. Ivana Merza.
U procesiji su sudjelovali ministranti, pjevači, čitači, načelnici općina Slatinskog dekanata, gradonačelnik Slatine, sportaši, kulturno-umjetnička društva, gradska glazba, dobrovoljna vatrogasna društva, svećenici, biskup s Presvetim i tisuće vjernika.
Euharistijski kongres bila je lijepa prigoda da se posvjedoči vjera u Isusovu euharistijsku prisutnost i izrazi zahvalnost za dvadeset godina postojanja Požeške biskupije.

Pogledajte još videa iz ove rubrike...