Sahrana Anđelke Zelenko, 7.1.2017.


Na slatinskom groblju sahranjena Anđelka Zelenko.
U 70. godini, u petak, 6. siječnja 2017. godine nakon teške bolesti, iznenada je preminula Anđelka Zelenko, utemeljiteljica i dugogodišnja predsjednica slatinske Udruge osoba s invaliditetom. Rođena je 7. srpnja 1947. u Slatini u kojoj je završila osnovnu i srednju školu. U Osijeku je završila ekonomski fakultet, i cijeli radni vijek provela je radeći u Uredu za katastar u Slatini. Nemjerljiv je doprinos Anđelke Zelenko u promicanju prava osoba s invaliditetom i razvoju pokreta neovisnog življenja. Bila je aktivno uključena u rad nacionalnih saveza osoba s invaliditetom i Zajednice Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske. S nekolicinom humanitaraca 1987. godine, osnovala je udrugu u Slatini, jednog od najuspješnijih u RH. U proteklih dvadesetak godina inicirala je i osmislila pedesetak projekata koji su se provodili na području Virovitičko-Podravske županije, Grada Slatine i okolnih općina. Njezina je vizija bila promicati prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, te im omogućiti što neovisnije življenje, a lokalnu zajednicu učiniti pristupačnom i senzibiliziranom na problematiku s kojom se svakodnevno susreću osobe s invaliditetom i stari i nemoćni građani. Vrijedna, samozatajna i odlučna, svojim je neumornim radom, značajno doprinijela razvoju civilnog društva u lokalnoj zajednici, Anđelka Zelenko promicala je cijeloživotno učenje, humanost i socijalnu osjetljivost među svojim sugrađanima. Njezinom smrću, Slatina je izgubila istinskoga borca za toleranciju, ljudska prava i slobode, dokazujući svojim primjerom da volja i rad čine prava čuda.
Unatoč vrlo hladnom vremenu, u subotu 7. siječnja 2017. godine, posljednjem ispraćaju okupili su se brojni članovi Udruge osoba s invaliditetom Slatina, Sanja Bošnjak, obnašateljica županice i izaslanstvo Virovitičko-podravske županije, Ivan Roštaš, gradonačelnik Slatine i izaslanstvo Grada, rodbina i i više stotina prijatelja. Molitvu za pokojnu Anđelku Zelenko predvodio je na groblju i u crkvi svetog Josipa Dragan Hrgić, župnik.
Toplim riječima od drage prijateljice i suradnice oprostila se Marica Mirić, koordinatorica projekata i programa Zajednice udruga osoba s invaliditetom Hrvatske iz Zagreba.
Pored mjesta ukopa duhovnu pjesmu Amazing Grace, Milost, za dragu pokojnicu pjevala je Andrea Bucić, slatinski glazbenik. I Mali slatinski puhački orkestar svojim je zvucima ispratio na posljedni počinak Anđelku Zelenko.

Pogledajte još videa iz ove rubrike...