Osma kestenijada u Voćinu, 16.10.2016. hd video spot


Osmu smotru folklora i običaja Kestenijada u Hrvatskom domu u Voćinu otvorio je rado viđen gost ovog kraja Josip Đakić, saborski zastupnik, u nedjelju 16. listopada 2016. godine.
Manifestacija je započela okupljanjem stotinjak izvođača u Osnovnoj školi Voćin, kuhanjem čobanca za sve goste kao i pečenjem kestena ispred Doma. Svečanu kesten-tortu i ove je godine stručno napravila Sandra Jadek iz Slatine.
Misno slavlje u crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije služio je vlč. Mladen Štivin, voćinski župnik. Tijekom Mise mladi vjernici iz Ćeralija, obučeni u narodne nošnje, prinijeli su plodove jeseni na blagoslov obilježivši na taj način i Dan kruha.
U mimohodu narodnih nošnji sudjelovali su članovi kulturno-umjetničkih društava Sljeme Šestine Zagreb, Stjepan Šajnović Osekovo, Jasen Šaptinovci, Ćeralije iz Ćeralija, Čačinici iz Čačinaca, učenici Osnovne škole Voćin i domaćin KUU Voćin. Kratkim pozdravnim nastupom ispred Hrvatskog doma najavljen je lijep program koji se održao u prepunoj dvorani. Bilo je više novosti pa i iznenađenja od kojih navodimo neka – prvi javni nastup KUD-a Ćeralije na Kestenijadi, prvo gostovanje Tamburaškog sastava Hrvatice iz Požege a i načelnik Općine Predrag Filić, kao prva Vaga, za rođendan je od KUU-e Voćin dobio poklon kratki vuneni kaput sa slavonskim vezom. Kesten-tortu dijelile su folklorašice iz Udruge a nakon zajedničke večere uslijedilo je očekivano narodne veselje uz Suhopoljske tamburaše. U video prilogu gledamo dijelove s nastupa folklornih skupina a detaljan pregled s 555 fotografija na našoj facebook stranici.

Pogledajte još videa iz ove rubrike...