Matkanje u školi u Sladojevcima, 13.4.2015.


Matkanje, naročita vrsta posestrimstva, drevni je sladojevački uskrsni običaj među djevojčicama koji se održava prvu nedjelju iza Uskrsa, na Bijelu nedjelju ili Mladi Uskrs. Razmjenom pisanica djevojčice postaju matke, doživotne prijateljice. Uz to je vezan i jedinstveni običaj malih ili dječjih svatova. Više od dvadeset godina matkanje je bilo kulturno-tradicijska priredba koju je organiziralo sladojevačko kulturno-umjetničko društvo Slavonac. Tom se prigodom, uz matkanje i dječje svatove kojima je svečanost redovito započinjala, održavala i smotra folklora na kojoj su nastupale brojne folklorne i tamburaške skupine.
Iako se, nažalost, ova zanimljiva kulturna manifestacija u Sladojevcima više ne održava, mali su Sladojevčani pod vodstvom svoje učiteljice Milke Bujanić, inicijatorice obnove toga uskrsnog običaja, ove godine matkanje održali u svojoj školi.
Djevojčice su se matkale, a potom su im se pridružili i dječaci prikazavši zajedno dječje svatove. Svečano odjeveni u narodne nošnje, s košaricama pisanica, svoje su školske prijatelje, učiteljice i ravnateljcu škole obradovali obnovom toga drevnog seoskog običaja obogaćenog pjesmom i plesom kako i dolikuje svatovima, makar oni bili i dječji.

Pogledajte još videa iz ove rubrike...