Hodočašće hrvatskih branitelja Prosinačkim žrtvama


Komemoracija Prosinačkim žrtvama 13.12.2022. u Voćinu
Sjećanje na 47 ubijenih Hrvata, mještana Voćina i Huma, o 31-oj obljetnici, obilježeno je dostojno u organizaciji hrvatskih branitelja, vojske i policije, u Voćinu 13. prosinca 2022. godine.
Pored domaćih branitelja i rodbine ubijenih već više godina organizirano dolaze braniteljske udruge iz raznih krajeva Hrvatske. Ove godine Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Zabok poklonila je voćinskoj udruzi najnovije kompjutore za članove Udruge koje je uručio general Josip Horvatin, predsjednik te je ujedno predao potpisanu Povelju načelniku Predragu Filiću za uručenje Darku Božičkoviću, voćinskom predsjedniku Udruge.
Hodočasnici su se potom okupili na Prebendi gdje je ispred križa s raspetim Isusom, još s tragovima metaka koje je neznani zločinac ispalio u svetinju, biskup Antun Škvorčević molio za sve žrtve iz 1991. godine.
Hodočasnici su nakon toga prisustvovali Molitvi, čitanju imena ubijenih te polaganjem vijenca i svijeća ispred spomenika Voćinskim žrtvama – U majčinom naručju.
Misu u Bazilici Gospe Voćinske predvodio je msgr. Antun Škvorčević, požeški biskup.
Nakon Mise ispred spomen obilježja žrtava održana je Komemoracija na kojoj su prigodnim riječima o ovom zločinu govorili brigadni general Josip Černi, zapovjednik 136. brigade, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra branitelja Tome Medveda general zbora Josip Lucić te osobni izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Pogledajte još videa iz ove rubrike...