In Memoriam – Valentin Halić, svećenik (1943. – 2020.)


Velečasni Valentin Halić, za vrijeme 44 godine svećeničkog rada u Čađavici, bio je na razne načine uključen u život naroda ovog kraja. Preminuo je iznenada, na samom početku ove zime, a sahranjen je 23. prosinca. Iz oproštajnog govora msgr. Antuna Škvorčevića prenosimo dio teksta gdje se govori o njegovm životnom putu.
Prečasni Valentin Halić rodio se 12. veljače 1943. godine u Maloj Subotici u Međimurju od oca Ivana i majke Karoline r. Novak. Osnovnu školu polazio je u Maloj Subotici i Čakovcu, a srednju Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu kao svećenički kandidat u Međubiskupijskom sjemenište na Šalati. Nakon mature 1962. godine stupio je u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu i započeo studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, da bi ga privremeno prekinuo služenjem vojnog roka u Pirotu i Petrovaradinu. Za đakona ga je zaredio zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić u zagrebačkoj katedrali 1968. godine a za svećenika 1969. Povjerena mu je služba župnog vikara u Đurđevcu. Potom je 1971. imenovan upraviteljem Župe sv. Petra Apostola u Čađavici, gdje je proveo cijeli svoj svećenički vijek. Uz spomenutu župničku službu u Čađavici nakratko je 1984. bio župnik „in solidum“ u Župi sv. Marije Magdalene u Sopju zajedno sa slatinskim župnikom Franjom Udovičićem i sladojevačkim župnikom Stjepanom Hlevnjakom, a privremeno je 1992. upravljao i Župom Podravska Moslavina te bio bilježnik Našičkog dekanata. Nakon osnutka Požeške biskupije u dva mandata bio je član biskupijskog Ekonomskog vijeća a 2000. imenovan je kanonikom Stolnog kaptola sv. Petra u Požegi.
U video prilogu je dio s proslave 40. obljetnice svećeničkog staža u Čađavici 29.6.2009. godine kada je svoj jubilej slavio i msgr. Ivan Štrbenac iz Orahovice.

Pogledajte još videa iz ove rubrike...