Licenciranje pastuha u Čađavici, 20.4.2018.


Udruga uzgajivača hladnokrvnih konja u Čađavici bila je domaćin licenciranju pastuha s područja Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije u petak, 20. travnja 2018. godine. Dvadesetak uzgajivača konja dovezlo je pripremljene pastuhe za licenciranje, neki su bili prvi put a drugi su bili na kontrolnom pregledu, takozvanoj reviziji. Predsjednik povjerenstva bio je dugogodišnji predsjednik Saveza udruga uzgajivača hrvatskih hladnokrvnih konja Mirko Majsec i Županijske udruge uzgajivača konja Krapina.
Predsjednik Udruge iz Čađavice Ivan Dugaja naglasio je kako je konja sve manje budući da su teška vremena te da se mladi teško odlučuju na dulje vrijeme uzgajati konje koji su nekada bili radni a sada se koriste za razne izložbe, sa ili bez kočija, i za natjecanja u oranju na starinski način.
Načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević pohvalio je rad Udruge i izrazio spremnost da i u budućnosti financiraju njen rad na obostrano zadovoljstvo.
Predsjednik povjerenstva bio je zadovoljan izgledom i karakteristikama najboljih pastuha ovog kraja.
Uzgajivači konja Zoran Smoljanec, iz Podravskih Podgajaca i Zdravko Kadežabek iz Orahovice, posebno su naglasili svoju ljubav prema ovim plemenitim životinjama sa željom da, i pored smanjenja broja konja, Slavonija ne ostane pusta, bez ljudi i hrvatskih hladnokrvnih konja.

Pogledajte još videa iz ove rubrike...