Dan Općine Sopje – Sveti Florijan, 4.5.2015.


Svečanom sjednicoma Općinskog vijeća proslavljen je u Sopju Dan Općine i blagdan sv. Florijana. Brojne goste i vijećnike pozdravio je Ivo Horvat, predsjednik Općinskog vijeća. Među uzvanicima bili su saborski zastupnik Josip Đakić, virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić sa zamjenicima, Sanjom Bošnjak i Zdravkom Dijakovićem, predsjednica Skupštine Virovitičko-podravske županije Ana-Marija Petin, gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš i desetak načelnika s područja cijele županije.
U prigodnom je govoru Josip Granjaš, sopjanski načelnik rezimirao sve značajne aktivnosti i projekte koje je Općina Sopje provodila u proteklom, jednogodišnjem razdoblju te posebno istaknuo desetak projekata koji su nominirani ili se priprema dokumentacija za europske fondove ukupne vrijednosti 25 milijuna kuna.
Obraćajući se nazočnima slatinski gradonačelnik Ivan Roštaš naglasio je kako unatoč brojnim poteškoćama uz čeličnu volju, puno znanja i rada jedinice lokalne samouprave uspijevaju realizirati projekte. Ukazao je na problem „mini porezne reforme“ kojom su prihodi od poreza na dohodak gradovima i općinama smanjeni za 10 do 47 posto kao i na novonastale teškoće zbog zahtjeva za povrat imovine, što nekim jedinicama lokalne samouprave stvara velike teškoće u radu jer bivši vlasnici traže povrat zemljišta koja su u vlasništvu gradova i općina s izgrađenom komunalnom infrasturkturom za ulagače i nove poduzetničke projekte. Također je istaknuo kako novi pravilnik za dodjelu sredstava udrugama još nije na razini države donesen i ne mogu se provesti natječaji kojima lokalna samouprava daje potpore programima nevladinih organizacija.
– Sopje je općina s 2320 stanovnika koja je opravdala svoje postojanje kao i druge općine – zaključio je Roštaš zaželjevši općinskom vodstvu uspješnu realizaciju planiranih projekata.
Pozdravljajući okupljene vijećnike i goste župan Tomislav Tolučić čestitao je žiteljima Općine Sopje Dan Općine. Ukazao je na značaj sustava za navodnjavanje Kapinci-Vaška za Sopje kao izrazito poljoprivrednu općinu.
– Izgradnja sustava navodnjavanja kasni. Od milijun hektara poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj navodnjava se samo deset tisuća. Uz sustav koji je u izgradnji, pri kraju je projektiranje za još osamsto hektara čime će biti obuhvaćeno više od dvije tisuće hektara površina pod navodnjavanjem. Tada će imati smisla poduzetnička zona za otvaranje pogona za preradu hrane – rekao je Tolušić te naglasio kako, uz Voćin, Općina Sopje ima najviše pripremljenih projekata za natječaje pohvalivši rad općinskog vijeća, načelnika i mjesnih odbora.
– Zadovoljstvo mi je i čast pozdraviti vas i poželjeti vam puno uspjeha, dobrih projekata i rezultata kroz poljoprivredne projekte i društvene aktivnosti. Želimo da ruralni prostor ima perspektivu – rekao je saborski zastupnik Josip Đakić koji je naglasio kako Općina Sopje svoj napredak može ostvariti kroz prekograničnu suradnju s Mađarskom i pripremljene projekte koji će doprinijeti svekolikom razvoju sopjanskoga kraja.
Na sjednici su uručena i ovogodišnja općinska priznanja. Zlatnom je plaketom nagrađen Milenko Hrgović, prvak Hrvatske u oranju, srebrnim plaketama Vatrogasna zajednica Općine Sopje i posthumno Josip Blažević za humanitarni i društveni rad. Zahvalnice su primili OPG Tomislava Marića, dugogodišnji darovatelji krvi: Josip Mareković, Božo Grgić i Mirko Tomašević te Ivan Mikić za doprinos društvenom životu u Gornjem Predrijevu.
Uoči sjednice izaslanstva općinske Vatrogasne zajednice i Općine Sopje položila su vijence na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i na spomenik sv. Florijana, općinskog zaštitnika. U župnoj crkvi sv. Marije Magdalene u čast blagdana sv. Florijana i Dana Općine Sopje župnik Augustin Tašić služio je svetu misu.

Pogledajte još videa iz ove rubrike...