Virovitica 25.1.1991. – 25.1.2011.

Na tribini »Početak agresije na demokratski izabranu hrvatsku vlast – 20. obljetnica uhićenja Virovitičana«, održanoj u  Virovitici,  tada uhićeni Virovitičani prisjetili su se 25. siječnja 1991. kada je JNA uhitila tadašnjeg tajnika Općinskog odbora HDZ-a Virovitica Đuru Dečaka, predsjednika Izvršnog vijeća Virovitice Antuna Habijanca te 6. veljače Vinka Belobrka. Trojica uhićenih Virovitičana u tamnicama Vojnog istražnog zatvora u Zagrebu ostala su do 20. svibnja 1991. kada im je Vojni sud svakome dosudio po tri godine zatvora, ali su do pravomoćne presude pušteni na slobodu. Savezni vojni sud u Beogradu nikada, zbog rata, nije dovršio suđenje.
Odvjetnik uhićenih Milan Vuković podsjetio je na demonstracije koje su se nakon uhićenja održavale diljem Hrvatske i koje su, rekao je, bile najbolji odgovor na suđenje ljudima koji nisu prekršili zakon, nego su stvarali slobodnu Hrvatsku.
Na tribini su sudjelovali i  Ante Nazor, ravnatelj memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata i Zdravko Dizdar iz Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu.



Pogledajte još videa iz ove rubrike...