More, rijeke i jezera Josipa Jurkina – Otvorenje izložbe, Zavičajni muzej Slatina, 12.3.2105.


More, rijeke i jezera Josipa Jurkina
Nakon više od trideset godina slikarskog rada i izlaganja na brojnim skupnim izložbama i kolonijama, Josip Jurkin slatinskoj se likovnoj publici predstavio prvom samostalnom izložbom koju su u Zavičajnom muzeju postavile Edina Balić i Kornelija Krpačić.
Kao što i naziv izložbe najavljuje samouki slikar Jurkin izložio je ulja na platnu s motivima vode te nekoliko slika s motivima mrtve prirode i cvijeća.
– Godinama je, upravo putem svog slikarskog djelovanja, nesebično i spremno sudjelovao u brojnim humanitarnim projektima, a sada se i sam utječe solidarnosti i razumijevanju zajednice u kojoj živi i stvara; otuda i prodajni karakter ove izložbe. Isto tako ovom se izložbom pokušava osvijestiti značaj amaterskog stvaralaštva za njegovanje i poticanje slobode umjetničkog izražavanja, istraživanja vlastitih kreativnih nagnuća izvan zadatosti formalne naobrazbe, te potrebu i obavezu muzeja da takvu aktivnost podupiru i prate, što Zavičajni muzej Slatina i čini od samih svojih početaka – napisala je u predgovoru kataloga Jurkinove izložbe Kornelija Krpačić.
Izložbu Josipa Jurkina otvorio je Milan Janković, zamjenik slatinskog gradonačelnika.

Pogledajte još videa iz ove rubrike...